Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mikor éri meg tételes átalányadózást választania a magánszemélynek szálláshely-szolgáltatás esetében?

A tételes átalányadó bevételtől függetlenül keletkező kötelezettség, tehát abban az esetben is meg kell fizetnie az adóalanynak, ha nem keletkezik bevétele.

2020-ban a koronavírus járvány okozta helyzetben a turizmus-vendéglátás visszaesett, ezen iparágban tevékenykedők bevétele csökkent. Ennek ellenére a tételes átalányadózást választóknak ugyanúgy a fix 38.400 Forintot kell megfizetniük szobánként a teljes adóévre.

A magánszemélynek tehát csak akkor éri meg a tételes átalányadózást választani, ha relatíve magas jövedelemre (bevétel-költség) számít, s ezzel a fizetendő 38 400 Forint /szoba /év tételes átalányadó kevesebb, mintha a magánszemély a jövedelme után fizetné meg az adókat.

Amennyiben a magánszemély nem a tételes átalányadózást választja, az önálló tevékenységből származó jövedelme (bevétel-költség) után kell megfizetni a 15%-os személyi jövedelemadót és a 15,5%-os szociális hozzájárulási adót. 

Az alábbi táblázat szemlélteti, mikor melyik adózási formát érdemes választania a magánszemélynek:

Nevtelen

(A táblázatra kattintva az megjelenik nagyobb méretben.)

Fontos tudni, hogy a tételes átalányadózásnál időarányosítani nem lehet, azaz a teljes összeget kell megfizetnie az adóalanynak akkor is, ha év közben kezdi el, illetve akkor is, ha év közben szünteti meg a tevékenységét.

Email
Print