Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mikor helyezhető levonásba megvásárolt gépkocsi-beálló áfája?

Az áfatörvény levonási tilalmat csak a parkolási szolgáltatásra vonatkozóan fogalmaz meg (bizonyos esetekben ott is levonásba helyezhető az áfa, pl.: ha továbbszámlázzák vagy ha 3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járművel kapcsolatban merül fel), a gépkocsi beálló áfa tartalmának levonása azonban főszabály szerint nem tilos. Ebből következően az, hogy a gépkocsi-beálló áfatartalma levonásba helyezhető-e, attól függ, hogy a vállalkozás milyen célból szerezte be azt.

Az alábbiakban példákon keresztül szemléltetjük, hogy mely esetekben vonható le a megvásárolt gépkocsi-beálló áfatartalma:

  • Amennyiben a vállalkozás azért szerezte be a gépkocsibeállót, hogy ott parkolási szolgáltatást nyújtson ellenérték fejében.
  • Amennyiben a vállalkozás törvényi kötelezettsége, hogy meghatározott számú parkolóhelyet biztosítson a vásárlóinak. (Abban az esetben is levonásba helyezhető beszerzéskor az áfa, ha a parkolásért a vállalkozás külön díjat nem számol fel a vásárlói/ügyfelei részére.)
  • Amennyiben a vállalkozás az ügyfelei/vásárlói számára biztosít parkolóhelyeket, amelyeket a vásárlók/ügyfelek azon időtartam alatt használhatnak (akár díjmentesen), amíg a vállalkozásnál vásárolnak vagy a vállalkozás szolgáltatásait veszik igénybe. (Akkor is, ha a vállalkozást törvény nem kötelezi parkolóhelyek kialakítására.)
  • Amennyiben a vállalkozás azért vásárolta a gépkocsi-beállót, hogy ott a vállalkozás tulajdonában lévő gépjárművek parkolását biztosítsa.

 

A fentiekkel ellentétben azonban nem helyezhető levonásba a gépkocsi-beálló áfatartalma, amennyiben azt a vállalkozás abból a célból szerezte be, hogy ott munkavállalói a saját tulajdonú gépjárműveikkel parkolhassanak, például a munkavégzés időtartama alatt.

Email
Print