Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mikor kell áfát fizetni a személyautó értékesítésekor 2021-től?

Változás 2021-től, hogy ha az adóalany a személygépkocsit továbbértékesítési céllal vásárolta, akkor nem értékesítheti azt áfamentesen akkor sem, ha a beszerzést nem terhelte áfa (mert például magánszemélytől vásárolta, vagy alanyi adómentességet választó vállalkozástól vásárolta).

A fenti szabályozás természetesen nem vonatkozik azon adózókra, akik alanyi adómentességet választottak (ők a 12 millió Ft-os értékhatárig továbbra is áfamentesen értékesíthetik a továbbértékesítési céllal vásárolt gépjárművet), illetve azon adózókra sem, akik a különbözet szerinti adózást választották a személygépkocsi értékesítésre vonatkozóan.

Nem változott:

Amennyiben a vállalkozás értékesíteni szeretné az általa használt, a vállalkozás nyilvántartásaiban tárgyi eszközként szereplő személygépjárművét, úgy áfa tekintetében 2 eset lehetséges:

  • Amennyiben a személygépkocsi beszerzésekor a vállalkozásnak volt áfa levonási joga (pl: bérbeadással hasznosította a járművet), akkor áfával növelten kell értékesíteni az autót, és az áfát meg kell fizetni az értékesítés után.
  • Amennyiben a személygépkocsi beszerzésekor a vállalkozásnak nem volt áfa levonási joga (főszabály szerint nincs), úgy az értékesítés is áfamentesen történik.

Ha a beszerzéskor nem merült fel áfa (tehát áfamentes számlát kaptunk, vagy magánszemélytől vásároltuk a járművet számla nélkül, adásvételi szerződés alapján) úgy azt kell vizsgálni, hogy ha az ügylet áfás lett volna, akkor lett volna-e levonási jogunk vagy sem.

Ha igen: áfásan kell értékesíteni a járművet
Ha nem: áfamentesen kell értékesíteni a járművet

Email
Print