Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mikor kell áfát fizetni utalvány értékesítésekor?

Karácsony közeledtével mindig kiemelten népszerűek az utalványok, így egyre több cég biztosít lehetőséget a vásárlóinak, hogy ilyet vásároljanak tőle. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy az utalvány értékesítése von-e maga után áfa fizetési kötelezettséget.

A válasz röviden: attól függ.

2019- től ugyanis az utalványokat két csoportba sorolja az Áfa törvény:

  • Egycélú utalvány: ha kibocsátáskor ismert az utalvánnyal vásárolható termék/szolgáltatás teljesítés helye (itt az ország elegendő) és az áfakulcsa
  • Többcélú utalvány: minden, ami nem egycélú

Ha egycélú utalványt értékesítünk, úgy 2019-től a kibocsátás, azaz az értékesítés időpontjában keletkezik számlakibocsátási és áfafizetési kötelezettségünk.

Ezzel ellentétben, ha többcélú utalványt értékesítünk, úgy a kibocsátáskor nem tudjuk még megállapítani az áfa összegét, ezért áfás számlát sem tudunk kiállítani, így áfafizetési kötelezettségünk sem keletkezik. Ebben az esetben áfafizetési kötelezettség csak az utalvány beváltásának időpontjában keletkezik a befogadónál.

Adótervezési szempontból nyilvánvalóan a többcélú utalvánnyal járunk jobban két okból is:

  • Az áfát csak utólag, a beváltás időpontjában kell megfizetnünk, tehát javul a cash-flow helyzetünk.
  • Ha az utalványt nem váltja be a vevő, úgy a teljes összeggel gazdagodunk, míg az egycélú utalvány esetében annak csak a nettó összegével.

 

A témáról bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

Email
Print