Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mikor kell számlát kiállítani, mikor kell azt érvényteleníteni?

 

A számlán szereplő dátumok közül a kelte azt mutatja meg, hogy melyik napon állították ki a számlát.

A teljesítés időpontja nem biztos, hogy megegyezik a kiállítás napjával. Ez azt mutatja meg, hogy a termék mikor kerül a vevőhöz, illetve a szolgáltatás mikor valósul meg. Termék esetén átadási elismervénnyel, szolgáltatás esetén pedig elfogadott teljesítési igazolással tudja az eladó igazolni, hogy az ügyletet teljesítette. Ezt az időpontot nevezzük teljesítésnek, a fizetendő adót ekkor kell megállapítani.

Amennyiben a számla kibocsátása megtörtént, csak akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettség, ha a kibocsátó bizonyítani tudja, hogy a teljesítés nem történt meg, vagy más teljesítette azt. Ilyen esetben a kibocsátott számlát érvényteleníteni kell.

Amennyiben a vevő elutasítja a teljesítési igazolást, vagy a számla kiállítása után hiúsul meg a teljesítés elfogadása, a számlát sztornózni kell. Ezek alapján tehát el nem ismert követelés nem tartható nyilván a könyvelésben.

A Ptk. 6:38. § alapján a teljesítés elismerését akkor kell írásban rögzíteni, ha azt a szolgáltatás elvégzője, azaz a szállító kéri.

Email
Print