Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Milyen feltételekkel számolható el a munkavállalónak vásárolt szemüveg?

Mostanában egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy egy vállalkozás szeretné elszámolni a munkavállalójának vásárolt szemüveget, illetve szeretné levonásba helyezni az áfát is. Emiatt röviden újra összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat ebben a kérdéskörben.

A munkavállalónak juttatott szemüveg adómentes elszámolásának nagyon szigorú feltételei vannak:

Erre csak abban az esetben van lehetőség, ha az orvos előírja és a hétköznapokon hordott szemüveg/kontaktlencse a munkavégzéshez nem elegendő. Ilyenkor a munkáltató által juttatott (a munkavégzéshez minimálisan szükséges) szemüveg adómentes, és a szemüvegről (cég nevére) szóló számla áfatartalma is levonásba helyezhető.

Amennyiben a fenti eset nem áll fent, úgy a számla áfatartalma nem helyezhető levonásba, ráadásul a szemüveg ellenértéke után járulékfizetési kötelezettség is keletkezik.

Egy esetleges ellenőrzés során a vállalkozásnak kell bizonyítania, hogy az áfa levonás jogszerű volt. Az orvosi papírra mindenképpen szükség van a jogszerűség alátámasztásához, de a „munkavégzéshez minimálisan szükséges” feltétel megítélése már szubjektív (pl. nem lehetett volna olcsóbb szemüvegkeretet választani?). Emiatt adójogi szempontból kockázatos lehet a munkavállalónak vásárolt szemüveg áfatartalmát levonásba helyezni.

A leírtaknál konkrétabb feltétel meghatározástól a NAV is elhatárolódott.

Email
Print