Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Milyen gyakoriságú az ÁFA bevallás induló vállalkozás esetén?

 

Korábban a kezdő vállalkozások negyedéves áfabevallók voltak.

Jelenleg azonban a jogelőd nélkül alakult vállalkozások havi bevallásra kötelezettek az alakulás évében és az azt követő üzleti évben, Ebben az esetben a bevallás határideje a tárgyhót követő hónap 20-a.

A 3. üzleti évtől kezdve minden év elején a NAV felülvizsgálja a tárgyévet megelőző második adóévben elszámolt áfa összegét, és ennek függvényében változhat az áfabevallás gyakorisága.

  • Havi áfabevalló lesz a vállalkozás, ha éves szinten vagy törtév esetén az időarányosan éves szintre átszámított befizetett áfa összege elérte az 1 millió forintot.
  • Negyedéves áfabevalló lesz, ha éves szinten vagy törtév esetén az időarányosan éves szintre átszámított elszámolandó pozitív adókülönbözet (a fizetendő és a levonható adó különbözete) több volt, mint 250 ezer forint, de kevesebb, mint 1 millió forint.
  • Negyedéves áfabevalló lesz, ha éves szinten vagy törtév esetén az időarányosan éves szintre átszámított elszámolandó negatív adókülönbözet több, mint 250 ezer forint.
  • Éves áfabevalló lesz, ha éves szinten vagy törtév esetén az időarányosan éves szintre átszámított elszámolandó adó összege nem volt több, mint 250 ezer forint.

Ha az adózó rendelkezik közösségi adószámmal, akkor nem lehet éves áfabevalló, csak negyedéves vagy havi.

Email
Print