Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Milyen határidővel kell kiállítani a számlát?

 

Főszabály szerint a számlát a teljesítés napjáig, de maximum a teljesítéstől számított 15 napon belül kell kiállítani, azonban vannak esetek, melyeknél speciális előírásokat kell betartani.

Előleg fizetése esetén akkor kell kiállítanunk a számlát, ha az előleg pénzügyileg is rendezett felénk. (Ilyenkor a számlán a teljesítés dátuma meg kell egyezzen az előleg beérkezésének napjával.) ebben az esetben az előleg beérkezésétől számítva van 15 napunk a számla kiállítására, míg készpénzes fizetésnél a számlakibocsátási kötelezettségünk azonnal fennáll.

Közösségi értékesítésnél legfeljebb a teljesítést követő hó 15-e a határidő.

Ha a számla fordított adót tartalmaz, vagy azt kellene tartalmaznia, az 15 napon belüli számlakibocsátási kötelezettséget jelent.

Készpénzzel történő fizetés esetén azonnal ki kell állítani a számlát.

Amennyiben a teljesítés napján vagy az adott hónapban ugyanannak a személynek/cégnek több számlát kellene kiállítanunk, akkor a számlakibocsátási kötelezettségünkről úgy is gondoskodhatunk, hogy a teljesítésekről csak egy számlát vagy ún. gyűjtőszámlát bocsátunk ki.

Ha a számla nem tartalmaz áfát az áfatörvény rendelkezései alapján, úgy a számlakiállítás határideje lejár abban a leghamarabbi időpontban, amikor a számlakibocsátáshoz szükséges információk rendelkezésre állnak.

Email
Print