Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az áfatörvényben lévő utas fogalma 2021. január 1-jétől megszűnik. Ez azt jelenti, hogy 2021-től az utazásszervezési szolgáltatás értékesítése során árrésadózás alkalmazandó minden esetben, függetlenül attól, hogy közvetlenül a felhasználónak vagy olyan adóalanynak történik az értékesítés, aki tovább értékesítési céllal vásárolja azt.

Átmeneti rendelkezés miatt azonban lehetnek még olyan ügyletek, melyeknél nem az árrés adózást kell használni annak ellenére, hogy utazásszervezési szolgáltatásról van szó. Abban az esetben, ha a szolgáltatást olyan az adóalany aki nem saját nevében vagy saját javára veszi igénybe, akkor nem alkalmazható az árrésadózás, amennyiben már előleg fizetés teljesült 2021 előtt, illetve ha a szolgáltatás 2021 előtt teljesül. Ilyen esetekben átmenetileg a módosítás előtti áfaszabályok az alkalmazandók, tehát az utas fogalmát használva.

Azzal, hogy 2021-től megszűnik az utas fogalma az utasokat lenyilatkoztatási kötelezettség is megszűnik.

Az utazásszervezés specialitásiról bővebben itt olvashatnak.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO