Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Milyen lehetőségek vannak az iprűzési adó alapjának egyszerűsített megállapítására?

Az iparűzési adóalanyok (a lent részletezett feltételek teljesülése esetén) dönthetnek úgyis, hogy az iparűzési adó alapjukat nem a hagyományos módszer szerint állapítják meg, hanem élnek a törvényben meghatározott egyszerűsített adóalap-megállapítási lehetőségek valamelyikével:

  • Ha az adózó éves szintű nettó árbevétele nem haladja meg a 8 millió Ft-ot. Ekkor az iparűzési adó alapja a nettó árbevétel 80%-a és a hagyományos módon megállapított adóalap közül a kisebb lesz.
  • Ha az adózó kisvállalati adóalany. Ekkor az iparűzési adó alapja a KIVA alap 120%-a és a hagyományos módon megállapított adóalap közül a kisebb lesz.
  • Ha az adózó az SZJA törvény szerinti átalányadózó. Ekkor az iparűzési adó alapja az SZJA törvény szerint átalányban megállapított jövedelem 120%-a, de maximum az SZJA törvény szerinti bevétel 80%-a és a hagyományos módon megállapított adóalap közül a kisebb lesz.

Fontos, hogy egyszerűsített adóalap-megállapítási módszer csak akkor választható, ha a vállalkozás határidőben nyújtja be az iparűzési adó bevallását. A határidő a 2021-es adóévre vonatkozóan 2022.május 31. Határidőn túli benyújtás esetén az egyéb feltételek teljesülése mellett sincs lehetőség egyszerűsített adóalap-megállapítási módszert alkalmazni!

Email
Print