Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Milyen lehetőségek vannak a külföldi áfa visszaigénylésére?

 

Azon adóalanyoknak, akik valamely másik tagállamban áfásan kiállított számlát kaptak, lehetőségük van az ilyen számlákon szereplő áfát visszaigényelni.

Ehhez a NAV által rendszeresített nyomtatványon kell kérelmet benyújtani, melyet a magyar adóhatóság továbbít az érintett tagállam adóhatóságának.

A kérelem benyújtásának határideje: a visszatéríttetési időszakot követő év szeptember 30-a. Az egy évben benyújtott kérelmek számának nincs felső határa, de a határidő jogvesztő.

Minden számlát, import áfa határozatot tételesen be kell mutatni a bevallásban (dátum, partner, összeg, pénznem). Minden esetben a partner által használt hivatalos pénznemben kell a bevallást benyújtani. A bevallás benyújtására csak elektronikusan van lehetőség.

A számla, termékimport-okmány másolata elektronikus mellékletként csatolandó, ha a számlán, termékimport-okmányon szereplő adóalap üzemanyag esetében a 250, egyéb esetekben pedig az 1000 eurónak megfelelő – a visszatéríttetés tagállamának nemzeti pénznemében kifejezett – pénzösszeget eléri vagy meghaladja.

Ha a visszatérítési kérelem 3 hónap és egy naptári évközé eső időszakra vonatkozik, az összeghatár minimum 400 EUR vagy a nemzeti pénznemben kifejezett, ezzel egyenértékű összeg.

Ha a visszatérítési kérelem egy naptári éves visszatérítési időszakra vagy egy naptári év fennmaradó részére vonatkozik, a minimum összeghatár 50 EUR vagy a nemzeti pénznemben kifejezett, ezzel egyenértékű összeg.

Email
Print