Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Milyen számlát kell kapnom utazásszervezőként egy harmadik országbeli partnertől belföldi (magyar) szálláshely szolgáltatásról?

Amennyiben magyar adóalany a szálláshely szolgáltatást igénybe vevő, a szolgáltatás nyújtója pedig nem, úgy az adót a szolgáltatást igénybe vevő magyar adóalany fizeti. Tehát a számlán 0% áfa szerepel. (A számlán fel kell tüntetni, hogy az áfa fizetésre a szolgáltatás igénybevevője kötelezett.)

Amennyiben ez a szállás egy csomagtúra része, akkor az utazásszervezés speciális szabályai szerint a fizetendő adót be kell vallani és be kell fizetni, levonásba viszont nem helyezhető. (A befizetett adót majd a különbözeti áfa megállapításakor vesszük figyelembe.)

Amennyiben nem adóalany a szálláshely szolgáltatást igénybe vevő, úgy az ingatlan fekvési helye határozza meg az áfatartalmat. Jelen esetben 5%-os áfatartalmú számlát kell a harmadik országban adóalany partnernek kibocsátania és magyar adószámot kell igényelnie, amennyiben magyarországi szállásról állít ki számlát nem magyar adóalanynak vagy (bármilyen állampolgárságú) magánszemélynek.

Email
Print