Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mire kell figyelni a készpénzfizetési korlát kapcsán, ha kapcsolt vállalkozásunk van?

Kapcsolt vállalkozások esetén már az 1 millió forintot meghaladó készpénzes teljesítéseket is be kell jelenteni!

Nem kapcsolt vállalkozás esetén szerződésenként, a szerződésben meghatározott ügylet ellenértékeként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió Ft összegben teljesíthető készpénzes fizetés a felek között.

Ezt a szabályt abban az esetben kell alkalmazni, ha mindkét fél pénzforgalmi számla nyitására kötelezett a belföldi jogi személy vagy ÁFA megfizetésére kötelezett magánszemély – beleértve az egyéni vállalkozót is.

Az értékhatárba az egy naptári hónapban történő egymás közötti készpénzes kifizetések – szolgáltatás vagy termékértékesítés – szerződésben meghatározott áfát tartalmazó (tehát bruttó) ellenértéke számít bele.

Ezeket a teljesítéséket a fizetés napjától számított 15 napon belül kell bejelenteni a NAV-nak, az adóhatóság által rendszeresített „40” jelű, „Bejelentés a készpénzfizetésről” elnevezésű nyomtatványon.

Kölcsön nyújtására, valamint annak visszafizetésére nem vonatkozik a készpénzfizetési korlát, tekintve, hogy a nyújtott kölcsön és annak törlesztése nem minősül ellenértéknek, a kamat esetében azonban már figyelemmel kell lenni a korlátra.

Email
Print