A felszolgálási díjat mindig szerepeltetni kell a nyugtán vagy a számlán.
A vendéglátásban 2017. január 1-től bevezetésre került a kedvezményes ÁFA-kulcs, ami hatással van a felszolgálási díjra is, ugyanis a felszolgálási díj megörökli az érintett termék ÁFA-kulcsát. Ez azt jelenti, hogy ha az adott nyugtán, számlán szerepel egy 27%-os és egy 18%-os termék is, és mindkettőhöz kapcsolódik felszolgálási díj, akkor azt arányosítani kell, és két soron kell, hogy szerepeljen a bizonylaton.
Példa:
A helyben fogyasztó vendég egy gulyáslevest (bruttó 1.500 Ft) evett és egy palackos ásványvizet (bruttó 300 Ft) ivott.
A nyugtán a felszolgálási díjat (ami legyen 10 %) két soron kell feltünteni: egyszer bruttó 150 forint a 18%-os ÁFA-gyűjtőben, és egyszer bruttó 30 forint a 27%-osban.
Az éttermi pénztárgépeknek alkalmasnak kell lenniük arra, hogy a szervízdíjat külön soron tüntessék fel a bizonylaton, és hogy automatikusan arányosítsanak.