A felszolgálási díj alkalmazását és adózását rendelet szabályozza.
Ha egy vendéglátó egység bevezeti a felszolgálási díjat, akkor annak a nyugtán, számlán minden esetben szerepelnie kell. Ellentétben a köztudattal ma már nincs maximalizált értéke (törölték a rendeletből a 15%-os határt).
Az adókkal és járulékokkal csökkentett felszolgálási díjat havonta a vendéglátásban közvetlenül közreműködőknek kell kifizetni.
Sok vendéglátóhely azért vezeti be a szervízdíjat, mert így kedvezőbben tud jövedelmet biztosítani munkavállalóinak: a nettó (ÁFA nélkül számított) felszolgálási díjnak ugyanis egyetlen terhe van, a 15% nyugdíjjárulék, amit a foglalkoztató fizet.
Példa:
- bruttó felszolgálási díj: 10.000 Ft
- ÁFA: 27 %
- nettó felszolgálási díj: 7.874 Ft (=10.000/1,27)
- dolgozónak kifizethető: 6.847 Ft (=7.874/1,15)
- nyugdíjjárulék (15 %): 1.027 Ft (=6.847*0,15)
A magánszemélynél bevallott szervízdíj 81 %-át a nyugdíj megállapításánál jövedelemként figyelembe lehet venni.