Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mit érdemes tudni a felszolgálási díjról?

A felszolgálási díj alkalmazását és adózását rendelet szabályozza.

Ha egy vendéglátó egység bevezeti a felszolgálási díjat, akkor annak a nyugtán, számlán minden esetben szerepelnie kell. Ellentétben a köztudattal ma már nincs maximalizált értéke (törölték a rendeletből a 15%-os határt).

Az adókkal és járulékokkal csökkentett felszolgálási díjat havonta a vendéglátásban közvetlenül közreműködőknek kell kifizetni.

Sok vendéglátóhely azért vezeti be a szervízdíjat, mert így kedvezőbben tud jövedelmet biztosítani munkavállalóinak: a nettó (ÁFA nélkül számított) felszolgálási díjnak ugyanis egyetlen terhe van, a 15% nyugdíjjárulék, amit a foglalkoztató fizet.

Példa:

  • bruttó felszolgálási díj: 10.000 Ft
  • ÁFA: 27 %
  • nettó felszolgálási díj: 7.874 Ft (=10.000/1,27)
  • dolgozónak kifizethető: 6.847 Ft (=7.874/1,15)
  • nyugdíjjárulék (15 %): 1.027 Ft (=6.847*0,15)

A magánszemélynél bevallott szervízdíj 81 %-át a nyugdíj megállapításánál jövedelemként figyelembe lehet venni.

Email
Print