Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mit jelent az egyéb jövedelem és hogyan adózik?

 

A személyi jövedelemadó törvény alapján egyéb jövedelemnek minősül minden olyan megszerzett bevétel, ami nem minősül önálló vagy nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek.

Ebből kifolyólag ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani a bevétel adóvonzatát, úgy a törvényi besorolást kell megvizsgálnunk.

A törvény meghatározásában önálló tevékenység minden olyan bevételt eredményező tevékenység, amely nem tartozik a „nem önálló tevékenységek” körébe. Ilyen jövedelemnek minősül többek között a megbízási díj, ingatlan vagy ingó vagyontárgy bérbeadásból származó bérleti díj, választott könyvvizsgálói tevékenységből és az egyéni vállalkozói kivétből származó jövedelem is.

A nem önálló tevékenység pedig például a munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban vagy a társas vállalkozói jogviszonyban folytatott tevékenység.

Az egyéb jövedelem kategóriába pedig azok tartoznak, amiket a törvény nem sorolt fel a fent említettek között.

Adózása:

  • A magánszemély a megszerzett bevétellel szemben számlával igazolt költséget tud érvényesíteni: bevétel – költség = jövedelem
  • Az így megkapott jövedelmet személyi jövedelemadó (SZJA) és egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetési kötelezettség terheli.
    • SZJA: 15 %
    • EHO: 19,5 %
  • Általában akkor kell EHO-t fizetni, ha a bevétel nem kifizetőtől származik, vagy a kifizető az adót, adóelőleget nem köteles megállapítani.
  • Az SZJA és az EHO alapjaként a jövedelem 84 %-a vehető figyelembe, ha a magánszemélyt terhelő EHO költségként nem számolható el, vagy azt nem térítik meg a magánszemély számára.
Email
Print