Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Most került elő egy 2019-es teljesítésű idejű számla. Levonásba helyezhető az áfatartalma az aktuális áfabevallásban?

A belföldi adóalany a rá áthárított normál áfát a számla teljesítését követő maximum két éven belül jogosult levonásba helyezni.

Ha ebből a határidőből kiesik valaki, az áfa érvényesítését elévülési időn belül (5 év) jogosult megtenni önellenőrzéssel – ilyenkor azt az időszakot kell önellenőrizni, amelyben a számlának a teljesítési ideje alapján szerepelnie kellett volna.

 

Elévült számla áfa tartalma önellenőrzéssel sem vehető figyelembe.

A maximum két éves határidőt úgy kell érteni, hogy egy adott áfabevallásban a legrégebbi számla, aminek az áfáját levonásba helyezhetjük, legkorábban az előző naptári év első napján keletkezhetett.

Fentiek alapján a 2019-es teljesítésű idejű számla nem szerepeltethető a 2021-es áfabevallásban. Amennyiben érvényesíteni szeretnénk az áfalevonási jogot, úgy önellenőrzést kell benyújtani 2019 azon időszakára vonatkozóan, amely magában foglalja a most előkerült számla teljesítési időpontját.

 

Összefoglalva:

Az utolsó számla teljesítési időpontja, amit a soron következő (április) havi, 2021. május 20-án esedékes áfabevallásban szerepeltethetünk: 2020.01.01.

Megfordítva ugyanez az eset: a 2020.01.01 teljesítésű számlát legkésőbb a 2021. decemberi áfabevallásban érvényesíthetjük (amely 2022.01.20-án esedékes). (Tehát a 2020 előtti, de még el nem évült számlák áfa tartalmát már csak önellenőrzés keretében lehet levonásba helyezni.)

A fent leírtak a pénzforgalmi elszámolást nem választó adóalanyokra vonatkoznak. A pénzforgalmi elszámolást választó adóalanyokra következő egypercesünkben térünk ki.

Email
Print