Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Most került elő egy 2021-es teljesítésű idejű számla. Levonásba helyezhető az áfatartalma az aktuális áfabevallásban?

A belföldi adóalany a rá áthárított normál áfát a számla teljesítését követő maximum két éven belül jogosult levonásba helyezni.

Ha ebből a határidőből kiesik valaki, az áfa érvényesítését elévülési időn belül (5 év) jogosult megtenni önellenőrzéssel – ilyenkor azt az időszakot kell önellenőrizni, amelyben a számlának a teljesítési ideje alapján szerepelnie kellett volna.

Elévült számla áfa tartalma önellenőrzéssel sem vehető figyelembe.

A maximum két éves határidőt úgy kell érteni, hogy egy adott áfabevallásban a legrégebbi számla, aminek az áfáját levonásba helyezhetjük, legkorábban az előző naptári év első napján keletkezhetett.

Fentiek alapján a 2021-es teljesítésű idejű számla nem szerepeltethető a 2023-as áfabevallásban. Amennyiben érvényesíteni szeretnénk az áfalevonási jogot, úgy önellenőrzést kell benyújtani 2021 azon időszakára vonatkozóan, amely magában foglalja a most előkerült számla teljesítési időpontját.

Összefoglalva:

  • Az utolsó számla teljesítési időpontja, amit a soron következő (január) havi, 2023. február 20-án esedékes áfabevallásban szerepeltethetünk: 2022.01.01.
  • Megfordítva ugyanez az eset: a 2022.01.01 teljesítésű számlát legkésőbb a 2023. decemberi áfabevallásban érvényesíthetjük (amely 2024.01.22-én esedékes).
  • A 2022 előtti, de még el nem évült számlák áfa tartalmát már csak önellenőrzés keretében lehet levonásba helyezni.

A fent leírtak a pénzforgalmi elszámolást nem választó adóalanyokra vonatkoznak. A pénzforgalmi elszámolást választó adóalanyokra következő egypercesünkben térünk ki.

Email
Print