Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

NAV álláspont az inkasszóról

Az adózók eddig abban a tudatban élhettek, hogy a veszélyhelyzet alatt a NAV nem foganatosít végrehajtást/inkasszót (korábbi írásunkat a témáról ide kattintva olvashatják), mígnem ennek ellenkezőjét lehetett tapasztalni.

Az adóhatósággal folytatott telefonos egyeztetések során azt tapasztaltuk, hogy az 57/2020. (III. 23.) Kormányrendeletet régiónként máshogy értelmezik, ezért hivatalos állásfoglalást kértünk be.

Az állásfoglalás a következőt tartalmazza:

Az eljárások felfüggesztésével a folyamatban lévő adóvégrehajtási eljárással érintett adósok helyzetének könnyítése a cél, a 2020. március 24. napját követően keletkezett, vagy az azt megelőzően keletkezett, de végrehajtás alá még nem vont hátralékra a végrehajtási eljárás megindítható.

 

Mindebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy kizárólag a folyamatban lévő eljárás alanyainak volt szerencséjük, hiszen nekik a vészhelyzetet követő 16. napig fizetési haladékot biztosít az adóhatóság, ugyanakkor ha az adózónak még nem került végrehajtás alá a tartozása, vagy azért mert a kormányrendelet hatálybalépése előtt keletkezett, tehát még relatíve friss volt a tartozás, vagy azért, mert a veszélyhelyzet alatt képződött, úgy azt a NAV szabadon végrehajthatja.

Értelmezési kérdésünk tehát már nincs, de azt a következtetést talán szabadon levonhatjuk, hogy a kormányrendelet nem a veszélyhelyzet okán fizetésképtelenné vált adózókat támogatta a rendelettel, hanem az attól függetlenül, korábban adótartozást felhalmozó adósokat.

Amennyiben Ön is azok közé tartozik, akik úgy gondolták, hogy a veszélyhelyzet alatt nem történhet NAV-os inkasszó, úgy javasoljuk, haladéktalanul keressék fel könyvelőjüket fizetési könnyítési kérelem (FAG) benyújtása érdekében. A fizetési könnyítési kérelmekről korábbi írásunkban olvashatnak.

Email
Print