Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Online számla adatszolgáltatás: Vége a szankciómentes időszaknak!

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 2021. január 4-től változtak a kötelező számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó szabályok:

minden számláról, legyen szó akár módosító vagy érvénytelenítő számláról, amire az Áfa tv. számlázási szabályai alkalmazandóak, adatot kell szolgáltatni a NAV részére.

Tehát az idei évtől már a magánszemély vagy külföldi adóalany részére kiállított számláról is adatot kell szolgáltatni.

 

A NAV március végéig nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az áfaalanyok nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerülnek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.

Március 31-ig a NAV nem alkalmaz szankciót az alábbi esetekben:

  • Ha az adatszolgáltatásra kötelezett az adatszolgáltatását a 2020. július 1-jén érvényes szabályok szerint teszi meg. Ez jellemzően egy régi verziójú számlázó szoftver esetében fordul elő.
  • Ha az áfaalany nem teljesíti a kötelező adatszolgáltatást az olyan számláról, amiről csak 2021. január 4-től kell adatot szolgáltatni.
  • Ha az áfaalany olyan számláról teljesít adatszolgáltatást, amiről a 2020. július 1-jén érvényben lévő szabályok szerint nem kötelező adatot szolgáltatni, azonban az adatszolgáltatása nem megfelelő.

 

A számlakibocsátó adóalanyok közül azok, akiknek 2021. január 4. előtt nem kellett online számlaadat-szolgáltatást teljesíteniük, kizárólag akkor mentesülnek a szankció alól, ha legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerben.

A regisztrációra vonatkozó bővebb információ a következő weboldalon található. A regisztráció a weboldalon végezhető el, ahol egy rövidfilm is segíti az Online Számla rendszerbeli regisztrációt.

 

Amennyiben bizonytalan abban, hogy a számlázóprogramja 2021. április 1-jétől is megfelel-e a törvényi előírásoknak, úgy mielőbb egyeztessen a számlázó szoftvere fejlesztőjével.

Email
Print