Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Régi KATÁsként sztornózhatom a ki nem fizetett számláimat, hogy ne kelljen plusz adót fizetnem?

Mint ahogy arról korábban több alkalommal írtunk mi is, a régi KATA megszűnésével automatikusan bevételnek minősülnek azon számlák ellenértékei is, amelyek pénzügyi rendezése még nem történt meg. Így elképzelhető, hogy valakinek a be nem folyt (akár korábbi években régi KATÁsként kiállított) számlák ellenértéke miatt keletkezik plusz adófizetési kötelezettsége.

Példa: Egy KATÁs vállalkozásnak 2022.01.01.-08.31. között befolyt kereken 11 millió Ft bevétele. 2021-ből van a vállalkozásnak egy nyitott számlája 2 millió Ft értékben. Ekkor a záró KATA bevallásában 13 millió Ft árbevételt kell feltüntetnie 2022-re vonatkozóan, ami 1 millió Ft-tal meghaladja a 12 millió Ft-os keretet, így 400 ezer Ft (1 millió Ft 40%-a) plusz adófizetési kötelezettsége keletkezik. Tehát nem elég, hogy nem jutott hozzá a számla ellenértékéhez, még plusz adófizetési kötelezettsége is keletkezett.

Ebben az esetben felmerülhet a kérdés, hogy a vállalkozás lesztornózhatja-e a 2021-es, 2 millió Ft-os számlát annak érdekében, hogy ne kelljen plusz adót fizetnie. Erre azonban csak akkor van mód, ha a partner azért nem rendezte a számlát, mert nem ismeri el a teljesítést. Tehát sztornózni akkor lehet, ha nem történt meg az ügylet teljesítése (ebben az esetben a sztornózás nem csak lehetőség, hanem kötelezettség). Megtörtént, partner által is elismerten teljesített ügyletről szóló számlát azonban nem lehet sztornózni, még akkor sem, ha ezzel a vállalkozás csökkenthetné az adófizetési kötelezettségét.

Az, hogy a későbbiekben a vállalkozás tudja-e követelni a partnertől a számla ellenértékén túl a plusz adófizetési kötelezettség megtérítését is (hivatkozva arra, hogy ha határidőben történik a fizetés 2021-ben, akkor nem lett volna plusz adófizetési kötelezettsége a vállalkozásnak, mert akkor még ezzel az összeggel sem haladta volna meg a befolyt bevétele a plusz adó mentes keretét) már nem számviteli vagy adózási, hanem jogi kérdés.

Bővebben az új jogértelmezésekről itt olvashat: KATA változások! – Van még új a nap alatt? – Írisz Office

Email
Print