Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Sorozat jellegű értékesítésnek minősül, ha új ingatlant apportálunk egy társaságba?

Azt ugye tudjuk, hogy sorozat jellegű ingatlanértékesítés esetében a nem áfaalanyok (például a magánszemélyek) is áfa fizetésre kötelesek.

Bővebben erről korábbi cikkünkben olvashat.

‌Abban az esetben, amikor ingatlant apportálunk, tehát nem pénzbeni betétként bocsátjuk azt a társaság rendelkezésére, úgy megvalósulhat a sorozatjellegű ingatlanértékesítés (ha 2 naptári éven belül negyedik vagy további építési telket (telekrészt) és/vagy beépítés alatt álló vagy beépített új ingatlant értékesítettünk), hiszen az apportálás is értékesítésnek minősül, amikor is a vagyonszerzőt illetékfizetés terheli, de ez az ügylet önmagában áfafizetési kötelezettséget nem von maga után.

‌Tehát ha van négy telekingatlanunk, és azokat apportálás keretei között a vállalkozásunk rendelkezésére bocsátjuk, mint nem pénzbeni betétet, úgy áfafizetésre nem leszünk kötelezve, de ha két éven belül magánszemélyként értékesítünk egy új ingatlant, vagy félkész ingatlant, vagy építési telket, úgy az az értékesítés áfafizetési kötelezettséget von majd maga után.

Figyelem! Ha apportálás sorozat jellegű értékesítésnek minősül, úgy arra vonatkozóan bejelentési kötelezettségünk keletkezik a NAV felé, függetlenül attól, hogy áfát nem kell fizetnünk.

Email
Print