Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

 

Egy gazdasági társaság a székhelye mellett rendelkezhet egy vagy több telephellyel is. Felmerülhet a kérdés, hogy ebben az esetben magasabb összegű helyi iparűzési adót szükséges-e fizetnie.

A válasz természetesen az, hogy nem.

A helyi adó törvény szerint abban az esetben, ha a vállalkozás több önkormányzat területén végez állandó jellegű tevékenységet, akkor az iparűzési adójának alapját meg kell osztania a települések között. Ez azt jelenti, hogy a kiszámított adóalapot el kell osztani a telephely(ek) és a székhely között, de az adóalap összege ettől nem lesz magasabb, csak egy átcsoportosítás történik. Az egyes településekre vonatkozó adóalapra kell megfizetni az adott településen érvényes adókulccsal számított adót.

A megosztás módját a gazdasági társaság (néhány speciális eset kivételével) maga határozhatja meg. Választhatja az eszközalapú megosztást – melynek lényege annak megállapítása, hogy a vállalkozás eszközei hol lelhetők fel -, vagy a személyi jellegű megosztást – amely pedig abból indul ki, hogy a munkavállalók melyik településen dolgoznak. Illetve van lehetőség (bizonyos esetben kötelező) a két módszer kombinációját alkalmazni.

Fontos azonban, hogy lehetőség szerint úgy osszuk meg az adóalapot a települések között, hogy az se a székhelyen, se a telephely(ek)en ne legyen nulla. Az az eset pedig a jogi szabályozás miatt kizárt, hogy hogy a székhelyre nem jut adóalap, míg a telephelyre igen.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO