Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Szigorodnak a részmunkaidő szabályai 2020. július 1-jétől

 

A részmunkaidős foglalkoztatást minden olyan vállalkozásnak felül kell vizsgálnia, ahol van olyan alkalmazott, akinek a bruttó bére nem éri el a havi 48 300 Ft-ot, az új szabályozás olyan munkavállalókat érinti – pl. ügyvezetői munkakör –, akik havonta csak néhány órára vannak bejelentve.

A 2020. július 1-jétől bevezetésre kerülő minimum járulékalap lényege, hogy aki nem rendelkezik a minimálbér 30%-nak megfelelő jövedelemmel (2020-ban bruttó 48 300 Ft), úgy számára is ezen összeg után kell megfizetni a munkavállalói járulékokat, míg a munkaadónak ugyanezen érték után a munkaadói adókat. Ez extrém esetben jelentheti azt is, hogy egy munkavállalónak a bruttó bére nem fedezi a saját járulékait, tehát fizetnie kell azért, hogy dolgozhasson.

Nyilvánvalóan a vállalkozás vezetőjének a felelőssége az, hogy eldöntse mit tegyen:

  • nem módosít a bérezésen, de ekkor ellentmondásos, azaz kevésbé hiteles a NAV előtt az, hogy a munkavállaló ugyanannyit dolgozik lényegesen kevesebb összegért (ráadásul, ha egy jövedelmet leadózunk, akkor azt már érdemes kivenni a vállalkozásból)
  • felemeli a jövedelmet arra a szintre, hogy a munkavállaló nettó bére ne legyen kevesebb, mint korábban
  • megemeli a jövedelmet 48 300 Ft-ra, mondván ha már leadózzuk, akkor ki is fizetjük
  • megszünteti a munkaviszonyt, és helyette más megoldást keres (pl. KATA alvállalkozó, megbízási jogviszony, alkalmi munkavállaló) a lehetőségek függvényében

 

A 2020. július 1-jétől hatályos TB változásokról bővebben összefoglaló cikkünkben olvashat.

Email
Print