Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Van-e adóvonzata annak a jótékony célú gyűjtésből származó bevételnek, amit a járványhelyzet miatt bajba jutott magánszemélyeknek ajánlanak fel?

Az adomány adóvonzatának megállapításakor különbséget kell tenni aközött, hogy az adományt nyújtó vagy abban részesülő fél magánszemély vagy vállalkozás.

Ha magánszemély adja magánszemély részére, úgy a jótékony célú adomány mindkét fél részéről adó- és járulékmentes, valamint nem képezi a szociális hozzájárulási adó alapját sem. Ennek az a feltétele, hogy a támogató ellenszolgáltatás nélkül nyújtsa a támogatást.

Ha a magánszemély a támogatásban vállalkozás által részesül, úgy az akkor mentes az adó alól, ha azt természetbeni juttatásként kapja, illetve ha pénzbeli juttatás, akkor annak az értéke nem haladja meg a minimálbér 50%-át (2020-ban: 80.500 Ft-ot). Ha az összeg átlépi az értékhatárt, úgy az a felek között fennálló jogviszony alapján fog adózni, annak hiányában a magánszemély egyéb bevételének minősül.

Viszont más a helyzet, ha a támogatásban részesülő egyéni vállalkozó, hiszen abban az esetben függetlenül az adomány juttatójától nem alkalmazhatók az adómentességre vonatkozó szabályok. Az egyéni vállalkozónak a kapott jótékony célú támogatás a bevételének minősül, és ezzel az adóalapját sem csökkentheti.

 

A cikket a HyperCortex Zrt, az Írisz Office csoport TB szakértő tagja írta.

hypercortex_logo2019

Email
Print