Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Tollunkból

2015.12.31-ig kell jelezniük a vállalkozásoknak a NAV felé, ha 2016.01.01-től szeretnék a „normál” áfa helyett a pénzforgalmi elszámolást választani, illetve korábban a pénzforgalmi elszámolást választották, de 2016.01.01-től „normál” áfások szeretnének lenni.

Mit jelent a pénzforgalmi elszámolás?

A pénzforgalmi elszámolás lényege, hogy áfa fizetési kötelezettség, illetve levonási jog nem a számlán szereplő teljesítési időpontban keletkezik, hanem (ellentétben a „normál” áfával) a számla pénzügyi teljesítésekor. Azaz: az áfát csak akkor kell megfizetni, amikor az adott számla összege jóváírásra kerül. Ugyanakkor az áfa levonására is csak akkor van lehetőség, ha az adott költségszámla rendezése megtörténik.

Ki választhatja a pénzforgalmi elszámolást?

Azon belföldön letelepedett kisvállalkozások, amelyek nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, nem választottak alanyi adómentességet, ÉS árbevételük sem a tárgyévet megelőző évben ténylegesen, sem a tárgyévben várhatóan nem haladja meg a nettó 125 millió Ft-ot.

Ha valaki pénzforgalmi elszámolást választ és fordított adózásos ügyletei is vannak, akkor azokra az esetekre, ügyletekre nem alkalmazható a pénzforgalmi elszámolás – természetesen a „normál” áfás ügyleteire igen.

Év közben a választást nem lehet módosítani, de ha ezt a bevételi értékhatárt túllépi a vállalkozás, akkor automatikusan kikerül a pénzforgalmi áfa hatálya alól, és a következő két naptári évben nem is választhatja újra. Ezen felül az értékhatár túllépésének más szankciója nincs.

Mely vállalkozások számára lehet kedvező a pénzforgalmi elszámolás?

Azon vállalkozásoknak, akik vevői követelésének áfa tartalma meghaladja a szállítói kötelezettségének az áfatartalmát.

Azon ügyfeleinket, akiknek számításaink szerint kedvező lehet a pénzforgalmi elszámolás (vagy a pénzforgalmi elszámolásról való visszatérés) hamarosan értesíteni fogjuk. Amennyiben Ön nem kapott értesítést, de úgy gondolja, hogy az Ön vállalkozása számára is kedvező lenne a váltás, illetve ha kérdése van a témával kapcsolatban, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO