Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Átmenetileg nem tudja kifizetni a vállalkozás az áfát. Adjunk be „nullás” bevallást?

Amennyiben egy vállalkozás nem tudja megfizetni az áfát, néha felmerül az ügyfelekben, hogy adjunk be egy bevallást nullás adattartalommal és majd ha megoldódnak a vállalkozás likviditási problémai, akkor önellenőrzést nyújtunk be.

Ezt a megoldást korábban sem javasoltuk, mióta azonban a NAV minden kimenő és bejövő számláról információval rendelkezik, ez a megoldás még kockázatosabb lett.
Ugyanis ha 0-ás bevallást adunk be, a NAV azonnal láthatja a különbséget az adóbevallás és a számára rendelkezésre álló számlaadatok között, és lefojtathat egy adóellenőrzést, mely ideje alatt már nincs lehetőségünk a bevallásunkat önellenőrizni. Eredményként így a NAV nem csak adóhiányt tár fel, hanem bírságot is kiszab az adózóra.

Amennyiben egy vállalkozás átmeneti likviditási problémákkal küzd, van lehetőség legális módszerekkel áthidalni ezt az időszakot. Lehetőség van például fizetési halasztás vagy részletfizetés kérésére a NAV-tól. Konkrét esetekkel kapcsolatban forduljanak bizalommal az Írisz Office munkatársaihoz.

Email
Print