Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A nyugdíjkorhatár felé közeledve lényeges kérdés, hogy pontosan hogyan is alakul a szolgálati idő. Ennek érdekében kérhető adategyeztetést a nyugdíjbiztosítási szervtől.

Az adategyeztetési eljárás ideje a kérelem benyújtásától számított 75 nap. A nyugdíjbiztosítási szerv köteles a kérelem benyújtását követően 5 napon belül tájékoztatást küldeni a magánszemély részére a jogszerző idővel és az 1988-tól megszerzett keresettel kapcsolatban. A tájékoztatás után 30 nap áll az adatszolgáltatást kérő személy rendelkezésére a korrekciós igény jelzéséhez. A magánszemély évente egyszer ügyfélkapun keresztül is kérheti az adategyeztetés lefolytatását.

Az adategyeztetés hivatalból is indulhat, mely a nyugdíj korhatár betöltését megelőző 3 évvel korábbi időponttól kezdődhet (ez korábban 5 év volt).

Ha az eljárás hivatalból indul meg, úgy a nyugdíjbiztosítási szerv még az eljárás megindítása előtt tájékoztatást küld az eljárás menetéről és a jogszerzési időről a magánszemély részére, így az nem képezi a 75 napos ügyintézési intervallum részét. A kiszabott határidőn belül az ügyfélnek lehetősége van kiegészíteni, pontosítani az adatokat, így az eljárás az információk beérkezéstől számított 5 napon belül indul meg. Amennyiben a magánszemély részéről nem történik reakció, úgy kiszabott határidő lejártát követő 5 napon indítják meg az adategyeztetést.

Az adategyeztetés a következő adatokat tartalmazza:

  • megszerzett szolgálati idő (nőknél a 40 éves időtartam alapján megállapítható nyugellátáshoz szükséges jogosultsági idő)
  • foglalkoztatás adatai
  • 1988-tól megszerzett nyugdíjjárulék-köteles jövedelem
  • 1988-tól levont és befizetett nyugdíjjárulék
  • járulékfizetés nélkül, jogszabály alapján megszerzett szolgálati idő

Az ügyfélnek ezután 60 nap áll rendelkezésre a nyilvántartásban szereplő adatokat kiegészíteni, pontosítani. Az egyeztetési eljárást a nyugdíjbiztosítási szerv határozattal zárja le.

 

A cikket a HyperCortex Zrt, az Írisz Office csoport TB szakértő tagja írta.

hypercortex_logo2019

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO