Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan igazolható, hogy a vállalkozás a munkavállalót a veszélyhelyzetre való tekintettel elbocsájtotta volna?

Ahogy korábbi egyperceseinkben írtuk itt és itt, a koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségek kezelése céljából adófizetési kedvezmények bevezetéséről döntött a kormány (meghatározott tevékenységet végző vállalkozások esetén).

A (KIVA/szociális hozzájárulási adó/szakképzési hozzájárulás/rehabilitációs hozzájárulás) kedvezmény igénybe vételének feltétele többek közt az, hogy a kifizető a munkavállalót (aki után igénybe kívánja venni a kedvezményt) a veszélyhelyzetre való tekintettel elbocsájtotta volna. Ezt azonban egy ellenőrzés során hitelt érdemlően csak úgy lehet bizonyítani, ha van egy dokumentum a munkaviszony megszüntetéséről (vagy közös megegyezéssel vagy a munkáltató részéről egyoldalúan, a válsághelyzetre való hivatkozással) illetve egy másik dokumentum, ami ezt érvényteleníti.

A bizonyítás szempontjából a legkedvezőbb, ha a munkaviszony felmondásáról szóló dokumentum dátuma korábbi, az érvénytelenítés dátuma pedig későbbi, mint a kedvezményről szóló rendelet hatályba lépése (2020.11.11.).

Email
Print