Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Miért kell még az áfabevallás előtt leadnom a könyvelőnek a közösségi számláimat, ha azokon nincs áfa?

Gyakori tévhit az ügyfelek részéről, hogy az olyan közösségi számlákat, amelyeken nem szerepel áfa, nem kell szerepeltetni az áfabevallásban.

Ezeken a számlákon azonban nem azért nem szerepel áfa összeg, mert az ügylet áfamentes, hanem azért, mert az áfa fizetésére a vevő kötelezett. A feltételek teljesülése esetén ezzel párhuzamosan áfa levonásra is jogosult a vevő, de az áfabevallásban mindenképpen szerepeltetni kell a számlát, különben az adóhatóság adóhiányt állapíthat meg.

Nézzünk egy példát:
Egy vállalkozás kap egy 100 000 Ft-ról szóló (áfát nem tartalmazó) számlát hirdetési díjról a Facebooktól. Ebben az esetben az áfabevallásában szerepeltetnie kell 27 ezer Ft fizetendő áfát és szerepeltethet 27 ezer Ft levonható áfát (amennyiben jogosult áfalevonásra az ügylet kapcsán). Ha ezt elmulasztja, akkor a NAV egy esetleges ellenőrzés esetén 27 ezer Ft adóhiányt állapíthat meg. Az adóhatóság ugyanis csak a fizetendő áfával foglalkozik, azt nem veszi figyelembe, hogy a vállalkozás nem élt az áfa levonási jogával, hiszen ez csak egy lehetőség és nem kötelezettség.

Email
Print