Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mit jelent az állásidő?

Az állásidő az a munkaidő, amely során a dolgozó a munkáltató működési körében felmerült okból nem tudja munkáját végezni.

Például a munkavállaló ugyan felveszi a munkát a beosztás szerinti munkaidejének kezdetén, de feladatát nem tudja ellátni, mert a munkáltatónál a termelés szünetel alapanyaghiány miatt. Ugyancsak állásidő, ha a könyvelőként dolgozó munkavállaló órákon keresztül nem tud dolgozni, mert az irodában áramkimaradás miatt a számítógépek nem működnek.

Ilyen esetekben a munkavállalót megilleti az alapbér, illetve mindazon bérpótlékok is, amelyek akkor járnának, ha munkát végzett volna.

A munkáltató kizárólag akkor mentesül az állásidőre járó fizetési kötelezettsége alól, ha elháríthatatlan külső ok miatt nem tesz eleget foglalkoztatási kötelezettségének.

Az elháríthatatlan külső okok közé tipikusan természeti csapások (szélvihar, árvíz, stb.), illetve olyan társadalmi események (zavargások, háború, stb.) minősülnek, amelyekre a munkáltatónak semmiféle ráhatása nincsen és azok a tudomány, technika aktuális állása szerint is elháríthatatlanok.

Email
Print