Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Többféle cégadásvételt el lehet képzelni, úgy mint működő cég átvétele eszközökkel, munkavállalókkal, követelésekkel és kötelezettségekkel; vagy működő cég átvétele, de üresen, azaz a munkavállalók, az eszközök és az egyéb függő tételek egy másik vállalkozásba kerülnek, így a vevő csak a céget kapja meg; előfordulhat már nem működő vállalkozás átvétele is, amit valamilyen tulajdonság miatt szokás megvenni, pl. régen alakult, pályázatképes, hitelképes, engedélyt birtokol; illetve előfordul az is, amikor egyéni vállalkozást „vásárolnak”, amit ugye nem lehet, ezért speciális módszereket kell alkalmazni.

document-agreement-documents-sign-48148

Egy cég vásárlását megelőzően azonban kötelező annak átvilágítása, még akkor is, ha „csak” társasági szerződés módosításáról van szó, azaz bizalmi alapon történik egy „üres” cég átvétele. Hiszen egy cég életében, még ha nem is működik, sok-sok olyan esemény lehetett, ami kihat a jövőre, de egy főkönyvi kivonatban nem látható. Ha az átvilágítás nem történik meg, úgy azzal veszélyeztetjük a vállalkozás jövőjét, hiszen egy múltból származó csontváz tönkre teheti több éves munkánkat, nagy anyagi veszteség mellett, míg ha egy Bt. vagy Kkt. vásárlása történik, úgy a múltért öt évig a vevő is a teljes vagyonával felel.

A cégadásvétel egyszerre igényli a pénzügyi-számviteli átvilágítást, és a jogi tevékenységet, ahol érdemes tapasztalt szolgáltatóval szerződni.

Cégeladással és vásárlással kapcsolatosan ezen a honlapon tájékozódhat.