Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Akár egyedülálló gazdasági társaság, akár cégcsoport tervezéséről van szó, mindig figyelembe kell venni a cégcsoportos működés előnyeit és esetleges hátrányait. Cégcsoportról beszélünk akkor is, ha már két vállalkozásunk van. A cégcsoport létrehozásának legjellemzőbb okai:

  • Vagyonőrzés, amikor a felhalmozott céges vagyont elkülönítjük a kockázatos tevékenységtől, és a vagyonőrző vállalkozás befektetését (pl. ingatlan) a kockázatviselő cég végzi.
  • Holding tevékenységet úgy értelmezhetjük, hogy egy gazdasági társaság birtokol több gazdasági társaságot. Jellemzően úgy használjuk, hogy egy magas jövedelmezőségű vállalkozás jövedelmét osztalékágon, de osztalékadó mentesen átvisszük az anyavállalatba, aki ebben a cégben vagy ebből a cégből befektetéseket tud végezni.
  • Különböző adózási lehetőségek érvényesítése. Az adózás optimalizálására rengeteg mód van. Amire figyelnünk kell, hogy ne adóelkerülés legyen a cégcsoport létrehozásának a látható oka.
  • Kommunikáció. Ha egy cégben több nagyon eltérő tevékenység van, úgy az nem kommunikálható hitelesen.
  • Célközönség szerinti bontás. Itt akár adóelőnnyel is számolhatunk, hiszen egy lakosságnak értékesítő kereskedőnek vagy szolgáltatónak megérheti áfamentességet (alanyi mentességet) választani, míg a nagyker esetében az áfakörösség nem probléma.

business-3189797_640