Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mi történik, ha KATA vállalkozóként előleget számláztam, de a végszámlát csak szeptemberben állítom ki?

Teljesen életszerű helyzet, és természetesen nem elítélendő, ha a KATA vállalkozó tudatosan így tesz, hiszen jelen helyzetben mind a számla kiállítója, mind a befogadója abban érdekelt, hogy a vállalt kötelezettségét teljesíteni tudja.

A vevő és az értékesítő fél is rosszul jár, ha a számlakibocsátó megszűnik, és nem tud teljesíteni, netán azért nem teljesít, mert a megnövekedett közterhekre nincs kerete, hiszen amikor szerződést kötött, abban a tudatban tette, hogy az adójogszabályok nem változnak év közben, vagy ha jövőre változnak is, nem ennyire drasztikusan. Leszögezhetjük tehát, hogy közös megállapodás alapján előleg átvétele augusztus utáni teljesítés esetén indokolt lehet.

Jogszerű ez így?

Mivel a KATA vállalkozások bevételi nyilvántartást vezetnek, így esetükben pénzforgalmi szemlélet alkalmazandó.

A még hatályos KATA törvény 2. §-ának 12. pontja szerint:

„kisadózó vállalkozás bevétele: a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a tevékenység végzéséhez kapott támogatást és a külföldön is adóköteles bevételt,”

Míg a 13. pont ekként rendelkezik:

„bevétel megszerzésének időpontja: a kisadózó vállalkozás vonatkozásában
a) pénz, dolog, értékpapír, váltó, csekk és más hasonló okirat esetében az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja;”

Mindezzel konzekvens az új jogszabály 2. §-ának 4. pontja is.

Tehát ha előleget kapunk, arra az előleg befogadásakor érvényes KATA szabályok érvényesek, ráadásul, azok az adóalanyok, akik 2022. augusztus 31-én még a KATA hatálya alá tartoznak, nem havi 1 M Ft, hanem havi 1,5 M Ft árbevételi határral számolhatnak, tehát az év első kilenc hónapja alatt akár kihasználhatják a 12 M Ft-os keretüket, függetlenül attól, hogy mi lesz velük szeptemberben.

Joggal felmerülhet az a kérdés is, hogy ha KATA adóalany maradok, akinek nem származhat bevétele kifizetőtől, kiállíthatja-e a nullás végszámláját egy kifizető felé szeptember után.

A válasz: IGEN

Indoklást a törvényben találunk:

„A kisadózói adóalanyiság megszűnik (…) a bevétel megszerzését megelőző nappal, ha a kisadózó az Art. szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez bevételt, ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt, továbbá a fizetési számlán jóváírt kamatot.”

De ugye a példánk szerint a kisadózó bevételt nem szerez, csak egy 0 Ft végösszegű számlát állít ki.

A változásokról szóló összefoglalónkat itt olvashatja el:

Lehetőségek a KATA változás után

 

Ha feliratkozik hírlevelünkre, úgy az aktuális törvényváltozásokról és jogértelmezésekről első kézből kaphat információt.

Email
Print