Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mik azok az adózási formák, amiket kötelezően meg kell jeleníteni minden számlán?

Amennyiben a számlát kibocsátó fél KATAalany, abban az esetben a „KISADÓZÓ” megjelölést kell feltüntetni a számlán.

Ha a számlát kibocsátó fél pénzforgalmi áfa hatálya alá tartozik, úgy a „PÉNZFORGALMI ELSZÁMOLÁS” megjelölést kell feltüntetni a belföldi áfás számlákon.

Amennyiben a számlán szereplő ügylet fordított adózás hatálya alá tartozik, ennek tényét fel kell tüntetni a számlán. Pl. munkaerő kölcsönzése „mentes az adó alól az ÁFA törvény 142. §-nak értelmében”.

Továbbá: adómentes termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás esetén a számlán jogszabályra kell hivatkozni vagy más utalást kell tenni arra (pl. ÁFA kulcs neve), hogy az értékesített termék/szolgáltatás mentes az adó alól. Példa: pénzügyi közvetítői tevékenység „mentes az adó alól az ÁFA törvény 86. §-nak értelmében”.

Ugyanez vonatkozik a közösségen belülre és kívülre történő termékértékesítésre és szolgáltatásnyújtásra. Példa: Közösségi termékértékesítés „mentes az adó alól az ÁFA törvény 89. §-nak értelmében”.

Utazásszervezési szolgáltatás nyújtása esetén a „különbözet szerinti szabályozás – utazási irodák” kifejezést kell a számlán feltüntetni.

Valamint: használt ingóság értékesítése esetén a „különbözet szerinti szabályozás – használt cikkek” kifejezést kell a számlán feltüntetni.

Email
Print