Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Távolsági és helyi bérletek elszámolhatósága

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet alapján távolsági (helyközi) utazásnak minősül a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy ideiglenes tartózkodási hely, illetve a munkavégzés helye közötti utazás.

A távolsági utazás esetén térített összeget az SZJA törvény szerint nem kell jövedelemként figyelembe venni, tehát a jegy vagy bérlet a vállalkozás nevére szóló számla ellenében adómentesen téríthető.

A munkába járáshoz kapcsolódó bérlet, vagy a hazautazáskor megváltott jegy értékének 86%-át a munkáltató köteles is téríteni a munkavállalója felé, azonban dönthet úgy, hogy a teljes összeget megfizeti. A munkába járás költségtérítéséről bővebben korábbi egypercesünkben olvashatnak.

A helyi bérlet azonban nem téríthető meg a munkavállaló részére adómentesen, sőt 2019-től cafeteria elemként már bérjövedelem módjára adózik.

Egy kiskapu azonban akad!

Adómentesen téríthető a helyi bérlet értéke a munkavállalónak azoknál a munkaköröknél, melyek ellátása rendszeres utazással jár.

Természetesen az adómentes juttatáshoz olyan munkaköri leírással kell kiegészíteni a munkaszerződést, melyből a helyi bérlet szükségessége egyértelműen kiderül.

Email
Print