Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Fiktív számla a könyvelésben – Hogyan kezeljük?

Egy valótlan adattartalmú számla nemcsak jogi, de adózási, könyvviteli szempontból is kényes pontnak számít. A fiktív számla a könyvelésben a következők szerint kezelendő.

 

A számla áfa-tartalma nem helyezhető levonásba, mivel az nem valós termékhez, szolgáltatáshoz kapcsolódik. Amennyiben mégis levontuk az áfát, és egy adóellenőrzés során rábukkannak, a NAV határozat útján adóbírságot szab ki. Ennek összege legfeljebb a jogosulatlan visszaigénylés 200 %-a lehet. Ez ún. feltételes adóbírság kedvezmény útján 100 %-ra mérsékelhető, ha az adózó lemond az adóhatóság elsőfokú határozata elleni fellebbezési jogáról [Art. 215-216. §]

Az adóbírság tehát fiktív számla esetén legalább ugyanakkora összegű lesz, mint a számla áfatartalma. Megbízható adózó esetében ez a kedvezmény automatikus, nem kell külön lemondani a fellebbezési jogról. A megbízható adózók kedvezményeiről bővebben itt olvashat. 

 

 

A fiktív számla nettó összegének könyvelésben való szerepeltetése is eltér a szokásostól.

A nettó összeg megítélése első ránézésre a szállítóval (a számla kiállítójával) szembeni követelésnek tűnik, hiszen, ha úgy kapott pénzt, hogy emellett nem teljesített, akkor tartozik a vállalkozásunknak. Ennek megfelelően az nem írható le költségként, nem tekinthető készletnek vagy igénybe vett szolgáltatásnak. A számlát azonban követelésként sem lehet kimutatni, mivel az tartalmát tekintve nem jogszerű. Ezáltal nem fér bele a számviteli törvény szerinti követelések fogalmába sem. [Sztv. 29. § (1)] A fiktív számla nettó összege a könyvelésben ennek megfelelően pedig csak egyéb ráfordításként számolható el.

Fontos, hogy az egyéb ráfordításként az eredmény terhére elszámolt nettó összeg a társasági adóról szóló törvény alapján kizárólag nem a vállalkozás érdekében felmerült költségnek minősíthető. Ebből következik, hogy a társasági (kisvállalati) adóalapot növelni kell ezzel az összeggel. [Tao. tv. 8. § (1), ill. 3. sz. melléklet]

 

 

Kérdésként merülhet fel, hogy mi van akkor, ha a fiktív számla a könyvelésben korábban már lezárt évben található (pl.: 2018-ban).

Az adóellenőrzés hosszabb ideig is eltarthat, amely idő alatt akár több beszámoló, illetve társasági adóbevallás is benyújtásra kerülhet.

Ilyenkor a TAO bevallás önellenőrzése, a beszámolóban a hiba feltüntetése válik szükségessé, amennyiben a számla korábbi helytelen feltüntetése jelentős összegű hibát eredményez. Ha az összeg nem jelentős, akkor azt lehetőség van a folyó évben is elszámolni. Ennek részleteiről itt is olvashat.

 

 

Alkalmazott jogszabályok:

Email
Print