Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Tollunkból

Jövőre (2021) január 1-jétől jelentős módosítások lépnek hatályba a KATA törvényben, köztük szerepel a következő változás is:

Amennyiben a kisadózó ugyanazon belföldi vállalkozástól év elejétől számítva több mint 3 millió forint összegű bevételt kap, akkor 40%-os adóteher keletkezik a 3 millió Ft-ot meghaladó rész után.
(Ez a fizetési kötelezettség NEM a kisadózót terheli, hanem a bevételt juttató céget!)

Az adót elsőként annak a hónapnak a 12. napjáig kell megállapítani, bevallani és kifizetni, amelyet megelőzően a 3 milliós értékhatárt átlépték. Így kell eljárni a tárgyév minden olyan hónapjában, amelyben a kisadózó vállalkozás a módosításokra vonatkozó bevételt szerez.

Lényeges, hogy az ugyanazon belföldi partnertől kapott bevétel után a 40%-os adó megfizetése nem mentesíti a katás adózót a havi fix 25, 50 vagy 75 ezer Forintos tételes adó alól.

A katás vállalkozó ezen felül jövőre is változatlanul fizeti a 12 millió Forint feletti rész után a 40% különadót, azzal, hogy a katás vállalkozásnak a 12 millió Forintos értékhatár számításakor nem kell figyelembe vennie az év közbeni 40 százalékos adókötelezettséggel kapcsolatos összegeket.

Példa 1: Ha a kisadózónak 15 millió Forint bevétele van, de ebből 5 millió Forint ugyanazon belföldi partnertől származik, akkor a vállalkozás a következőképpen adózik: 2 millió Forint (5-3=2) után már év közben megfizette a 40%-os mértékű adót a kifizető belföldi partner. Év végén pedig a kisadózó 1 millió Forint (15-2=13, 13-12=1) után fizet még 40% különadót.

Példa 2: Ha a kisadózónak 10 millió Forint bevétele van, de ebből 5 millió Forint ugyanazon belföldi partnertől származik, akkor a kisadózó vállalkozásnak sem év közben (az 5-3=2 millió Forint utáni 40%-os különadó a bevételt juttatót terheli) sem év végén (ugyanis a bevétele nem éri a 12 millió Forintos értékhatárt) nem keletkezik.

a 2021.01.01-tól hatályos KATA változások összefoglalóját itt olvashatja el.

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor alapító