Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Közösségből történő személyautó beszerzésének áfa szabályai

Amennyiben a céges autót a Közösség más tagállamából szerezzük be, úgy áfa tekintetében a legfontosabb tényező, hogy a személyautó újnak minősül-e vagy sem, illetve az eladó magánszemély vagy közösségi adóalany.

Mikor minősül újnak egy személyautó?

Az ÁFA törvény szerint új járműnek minősül az a személygépkocsi, amely 6 hónapnál korábban került forgalomba, VAGY 6.000 km-nél nem tett meg többet. Mivel a jogszabályban „vagy” kötőszó szerepel, így nem kell a két feltételnek egyszerre megvalósulnia. Ebből következik, hogy használt autónak számít az a gépjármű, amely 6.000 km-nél többet futott ÉS, amelyet több mint 6 hónappal az első nyilvántartásba vételt követően értékesítettek a tulajdonos részére. Ebben az esetben már mindkét feltételnek teljesülnie kell.

ÁFA törvény, 259. § új közlekedési eszköz: a) szárazföldi közlekedési eszköz esetében azt a gépjárművet jelenti, amelynek beépített erőgépének hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm3-t, vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kilowattot, feltéve, hogy az értékesítés teljesítésekor az első forgalomba helyezéstől számítva legfeljebb 6 hónap telt el, vagy az általa megtett távolságból legfeljebb 6000 kilométert tett meg.

Mennyi ÁFA-t fizetünk?

Új személygépkocsi behozatalkor a vállalkozásnak az ÁFA bevallásban a beszerzés után 27 százalékos áfát kell bevallania, amelyet csak akkor vonhat le az adóalany, ha adóköteles tevékenységgel kapcsolatban használja (pl. ha tovább értékesíti, bérbeadja, vagy taxizáshoz vásárolja). Az említett adófizetési kötelezettség független attól, hogy magánszemélytől vagy cégtől történik a beszerzés.

Amennyiben külföldi magánszemélytől vásároljuk meg a használt járművet, akkor a beszerzéskor nem keletkezik belföldön áfa fizetési kötelezettség. Ha viszont a vállalkozás külföldi cégtől veszi meg a gépjárművet, úgy a következő felirattal találkozhat a számlán: „különbözeti adózás”. Ebben az esetben az értékesítőnek keletkezik áfa fizetési kötelezettsége.

Amennyiben ez a felirat nem szerepel a számlán, úgy a jármű beszerzése után belföldön 27 százalékos áfát kell bevallani és megfizetni. Levonási jog itt is csak akkor lehetséges, ha az autót adóköteles tevékenységhez használja a vevő.

Közösségből történő személyautó beszerzésének áfa szabályai Írisz Office

Az adófizetési kötelezettség a Közösségen belülről történő termékbeszerzés esetén a beszerzést igazoló számla kibocsátásának napján, de legkésőbb a teljesítés napját magába foglaló hónapot követő hónap 15. napján keletkezik.

ÁFA törvény, 63. § (1) Termék Közösségen belüli beszerzése esetében a fizetendő adót az ügylet teljesítését tanúsító számla kibocsátásakor, de legkésőbb a teljesítést követő hónap tizenötödik napján kell megállapítani.

Email
Print