Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

divider

Egypercesek

nyugdíj 2019

Azok a magánszemélyek, akik 2019.01.01-től saját jogú nyugdíj mellett végeznek munkát, a munkaviszonyukban nem minősülnek biztosítottnak.

Ez azt jelenti, hogy a munkaviszonyukból származó jövedelem után csak 15 %-os személyi jövedelemadó fizetésre kötelezettek, és mentesülnek az egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék megfizetése alól. A jelenlegi jogszabályokhoz képest ez 14 %-os nettó bértöbbletet jelent a számukra.

nyugdíj 2018 2019 tao kiva kánaán példa összehasonlítás

Ugyanakkor az intézkedés a nyugdíjat hátrányosan érinti:

Eddig az a magánszemély, aki saját jogú nyugdíjasként munkaviszonyban állt, minden ledolgozott év után a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával automatikus nyugdíjemelésben részesült. A törvényváltozások következtében ez a fajta növekedés megszűnik.

Viszont a törvénymódosítás a munkáltatóknak is kedvez!

Mivel a saját jogú nyugdíjas alkalmazott a munkaviszonyában nem minősül biztosítottnak, így a szociális hozzájárulási adótörvény mentesíti a foglalkoztatót a munkáltató járulékok megfizetése alól. Így a foglalkoztatók társasági adóalanyiság esetén 19,5 %-os szochot + 1,5 %-os munkaerőpiaci hozzájárulási adót, kisvállalati adó alanyiság esetén pedig 13% KIVA-t takarítanak meg.

Nézzük meg, hogy 100 Ft-nyi nettó bér kifizetése összesen mennyibe kerül a munkáltatóknak idén, illetve jövőre:

nyugdíj 2018 2019 tao kiva kánaán példa 100 forint nettó

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

Kik vagyunk? Nem csupán könyvelők: számviteli és adózási szakértők, egy egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó könyvelő- és adótanácsadó iroda a prémium szegmensben.

Papp Tibor alapító