Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Anyasági ellátásra való jogosultság

A csecsemőgondozási díjra (CSED) való jogosultság a feltétele, hogy az édesanya a baba születését megelőző 2 éven belül legalább 365 nap biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen, és a baba:

  • a biztosítási jogviszony időtartama alatt,
  • vagy a biztosítási jogviszony megszűnését követő 42 napon belül,
  • vagy a biztosítási jogviszony megszűnését követő 42 napon túl, baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy annak a megszűnését követő 28 napon belül szülessen.

Az említett feltételek érvényesek mind a határozott, mind a határozatlan idejű munkaviszony esetén.

Így ha a munkaviszony meg is szűnik, de a fent meghatározott valamelyik időtartamon belül, úgy az nem befolyásolja a CSED megállapítását, tehát az édesanya jogosult lesz az ellátásra, ami teljes egészében, azaz a megállapítástól számított 168 napig folyósításra kerül a részére.

A CSED lejártát követően – a 169. naptól – az anyuka gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult a gyermeke 2 éves koráig, ikrek esetén 3 éves korukig, feltéve, hogy a gyermeke(ke)t az édesanya a saját háztartásában neveli.

Amennyiben az édesanya részére a CSED megállapítása megtörtént, és a biztosítási jogviszony annak folyósítása alatt szűnt meg, úgy GYED-re is jogosult, míg a gyermek be nem tölti a meghatározott életkort.

Abban az esetben, ha az édesanya CSED-re és/vagy GYED-re nem jogosult, úgy ezekre az időszakokra alanyi jogon jár a gyermekgondozási segély (GYES). Egy gyermek esetén a gyermek 3 éves koráig, míg ikrek esetén a gyermekek tankötelessé válás évének végéig kerül folyósításra. Tartósan beteg illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén a 10. életévének betöltéséig jár.

Email
Print