Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan és meddig kell teljesíteni az év végi társasági adó és iparűzési adó feltöltési kötelezettséget?

Azon társasági adó (TAO) alanyoknak, akiknek az előző évi (aktuálisan a 2014-es) árbevétele éves szinten számítva meghaladta a 100 millió Forintot, december 20-ig ún. feltöltési kötelezettsége van.

A feltöltési kötelezettség azt jelenti, hogy az adott évben befizetett TAO és iparűzési adó előlegeket ki kell egészíteni, „fel kell tölteni” az éves várható adó összegére.

Nincs azonban feltöltési kötelezettsége többek között a közhasznú nonprofit gazdasági társaságoknak, az egyesületeknek és a szociális szövetkezeteknek. Ezen felül azokra a társaságokra sem vonatkozik a kötelezettség, amelyek 2015-ben alakultak.

A feltöltés bevallási kötelezettséget is von maga után.

A feltöltési kötelezettség késedelme, illetve elmulasztása 20%-os mulasztási bírságot vonhat maga után, amelynek alapja a már megfizetett előlegek és a végleges adó 90%-ának különbözete.
Például 4 millió Ft-os éves TAO esetén, amennyiben év közben már 3 millió Ft előleg megfizetése megtörtént, és az adózó nem vagy késve tesz eleget a feltöltési és/vagy bevallási kötelezettségének, a mulasztási bírság maximális összege 120.000 Ft. Tehát a 90% alatti adófeltöltés esetén a 90%-tól való elmaradás 20%-a bírság.

Email
Print