Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan számolható el a bányászgép üzemeltetésének költsége?

Ha magánszemélynek kriptoügyletből származik adóköteles jövedelme és akár az új, akár a régi szabályok alkalmazásával állapítja meg az adókötelezettségét, mind a két esetben költségelszámolásra van lehetősége. A költségeket tételesen, a magánszemély nevére szóló számlával szükséges alátámasztania.

 

Ha a bányászat olyan ingatlanban történik, amely nem kizárólag ezt a tevékenységet szolgálja, hanem pl. a magánszemély lakóhelye, a vállalkozásának a székhelye, akkor az adott ingatlanban felhasznált árammennyiséget meg kell osztani.

Felmerül a kérdés, hogy a bányászgép üzemeltetésének a költsége milyen módon, milyen nyilvántartások vezetése mellett számolható el?

A legegyszerűbb mód az almérőóra alkalmazása, amely közvetlenül és kizárólag a bányászgép energiafogyasztását méri, így az időszak végén megkapott kimutatásból egyértelműen megállapítható a bányászathoz kapcsolódó energiafogyasztás értéke.

 

Abban az esetben viszont, ha az ingatlan több tevékenység helyszínéül is szolgál, és nincs lehetőség almérőóra használatára, úgy a bányászathoz kapcsolódó energiaköltség a magánszemély saját nyilvántartásai alapján számolható el. Ha az ingatlan pl. lakásként, székhelyként a bányászat előtt is már használatban volt, úgy a korábbi időszakok átlagos energiafogyasztásán felüli fogyasztás minősülhet a bányászathoz kapcsolódó költségnek, amennyiben ez az összeg arányos a bányászgép szokásos energiaszükségletével.

 

Vásároljon 7 napos online hozzáférést az Adótervezés.hu szervezésében megrendezésre került Kriptovaluta konferencia előadásainak meghallgatásához, hogy még többet megtudhasson a kriptovilágról, a bányászatról és az ahhoz kapcsolódó adózási lehetőségekről!

Email
Print