Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Ha magánszemélynek kriptoügyletből származik adóköteles jövedelme és akár az új, akár a régi szabályok alkalmazásával állapítja meg az adókötelezettségét, mind a két esetben költségelszámolásra van lehetősége. A költségeket tételesen, a magánszemély nevére szóló számlával szükséges alátámasztania.

 

Ha a bányászat olyan ingatlanban történik, amely nem kizárólag ezt a tevékenységet szolgálja, hanem pl. a magánszemély lakóhelye, a vállalkozásának a székhelye, akkor az adott ingatlanban felhasznált árammennyiséget meg kell osztani.

Felmerül a kérdés, hogy a bányászgép üzemeltetésének a költsége milyen módon, milyen nyilvántartások vezetése mellett számolható el?

A legegyszerűbb mód az almérőóra alkalmazása, amely közvetlenül és kizárólag a bányászgép energiafogyasztását méri, így az időszak végén megkapott kimutatásból egyértelműen megállapítható a bányászathoz kapcsolódó energiafogyasztás értéke.

 

Abban az esetben viszont, ha az ingatlan több tevékenység helyszínéül is szolgál, és nincs lehetőség almérőóra használatára, úgy a bányászathoz kapcsolódó energiaköltség a magánszemély saját nyilvántartásai alapján számolható el. Ha az ingatlan pl. lakásként, székhelyként a bányászat előtt is már használatban volt, úgy a korábbi időszakok átlagos energiafogyasztásán felüli fogyasztás minősülhet a bányászathoz kapcsolódó költségnek, amennyiben ez az összeg arányos a bányászgép szokásos energiaszükségletével.

 

Vásároljon 7 napos online hozzáférést az Adótervezés.hu szervezésében megrendezésre került Kriptovaluta konferencia előadásainak meghallgatásához, hogy még többet megtudhasson a kriptovilágról, a bányászatról és az ahhoz kapcsolódó adózási lehetőségekről!

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO