Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Keletkezik adófizetési kötelezettség, ha a vállalkozás finanszírozza a munkavállaló képzését?

A személyi jövedelemadó törvény különbséget tesz iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képzések között.

Az oktatás iskolarendszerűnek minősül, ha a magánszemély a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll, valamint idetartoznak az államilag elismert külföldi oktatási célú intézményben folytatott alap-, közép-, vagy felsőfokú képzések is.

Ebből adódóan azok a képzések minősülnek iskolarendszeren kívülinek, amelynek a résztvevői nem állnak tanulói vagy hallgatói jogviszonyban az intézménnyel. Jellemzően ide sorolandók a tanfolyamok, oktatások, továbbképzések.

A törvényben meghatározottak alapján a magánszemélynek abban az esetben nem keletkezik adóköteles bevétele, ha a foglalkoztató részére iskolarendszeren kívüli oktatást biztosít a munka elvégzésének, a tevékenység ellátásának érdekében.

Amennyiben a magánszemély iskolarendszerű képzésen veszt részt, úgy a munkáltató által kifizetett díj a felek között fennálló jogviszony alapján lesz adóköteles.

Tehát ha a munkáltató fizeti a munkavállalója oktatási költségét, az összeg munkabérnek fog minősülni, ami után meg kell fizetni az adókat és járulékokat.

Keletkezik adófizetési kötelezettség, ha a vállalkozás finanszírozza a munkavállaló képzését Írisz Office adótervezés példa

 

A cikket a HyperCortex Zrt, az Írisz Office csoport TB szakértő tagja írta.hypercortex_logo2019

Email
Print