Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

A kisadózó egyéni vállalkozó megszünteti a tevékenységét a kialakult veszélyhelyzet miatt. Ha újrakezdi a vállalkozását, akkor lehet-e ismét KATA-s?

Az adóalanyiság megszűnésének évében és az azt követő 12 hónapban ismételten nem választható a KATA.

Tehát, ha a kisadózó megszünteti a tevékenységét 2020-ban és még ebben az évben újra kívánja indítani, KATA adóalany leghamarabb 2022. január 1-jétől lehet újra.

A mentesített ágazatokban nem érdemes a tevékenységet egyelőre megszüntetni, hiszen a tételes adót egyelőre nem kell megfizetni.

Azoknak a kisadózóknak, akik tevékenységükből adódóan nem mentesülnek a KATA fizetési kötelezettség alól, de a veszélyhelyzet miatt nem számítanak bevételre az elkövetkező hónapokban, érdemes elgondolkodniuk az egyéni vállalkozásuk szüneteltetésén (Bt., KKt., egyéni cég nem tud élni a szüneteltetés lehetőségével).

A szünetelés a bejelentést követő napon indul, annak ideje alatt a vállalkozás nem folytathat tevékenységet, viszont a tételes adót sem kell megfizetnie.

A tevékenység legalább 30 napra és legfeljebb két évig szüneteltethető. Amennyiben azonban az egyéni vállalkozást két éven belül nem aktiválják, akkor az automatikus megszűnik. Ha nem akarjuk, hogy vállalkozásunk megszűnjön, úgy érdemes beindítani egy hónapra, majd újra szüneteltetni, így meghosszabbíthatjuk a vállalkozás életét. Természetesen ilyenkor az újraindítás hónapjára a tételes adót be kell fizessük, de nem esünk el a KATA adózási módtól, amit a megszüntetés éve után még 12 hónapig nem választhatnánk újra.

Email
Print