Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mégsem jött dolgozni az alkalmi munkavállaló. Vissza tudom vonni a bejelentését?

Az egyszerűsített foglalkoztatás esetén is előfordulhat, hogy a munkavállaló valamilyen oknál fogva nem jelenik meg munkavégzés céljából. Mit tehetek ekkor? – merülhet jogosan a kérdés a munkáltatói oldalról. Az alkalmi munkára vonatkozó bejelentés visszavonását időhöz köti az adóhatóság.

 

A visszavonás két esetben lehetséges:

  • az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentését követő 2 órán belül,
  • ha a foglalkoztatás a bejelentést követő napon kezdődött vagy ha a bejelentés egy napnál hosszabb időtartamra vonatkozott, akkor a visszavonásra a munkavégzés napján délelőtt 9 óráig van lehetőség.

Az ezután beküldött visszavonást az adóhatóság nem fogja feldolgozni, így a munkáltatónak meg kell fizetni az aznapi közterhet, viszont a munkavállaló felé fizetési kötelezettség nem keletkezik.

 

Példa: a munkáltató a munkavállalót 2021. június 22-én bejelenti alkalmi foglalkoztatás céljából 2021. június 25-29 közötti időszakra. Az első két napot ledolgozza a munkavállaló, de a második nap végén bejelenti, hogy a harmadik nap nem tud jönni dolgozni, viszont a negyedik és ötödik nap ismét rendelkezésre áll. Ekkor a harmadik nap délelőttjén 9 óráig van lehetőség a harmadik nap visszavonására, majd ezután újra be kell jelenteni az alkalmi munkavállalót a negyedik és ötödik napra.

 

A cikket a HyperCortex Zrt, az Írisz Office csoport TB szakértő tagja írta.

hypercortex_logo2019

Email
Print