Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mely esetekben mentesül az adóalany a számlaadási kötelezettség alól?

Az  adóalany* [toggle title=”*ki az adóalany?” bgcolor=”#dd3333″ textcolor=”” bordercolor=”” opacity=””] az a személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat. http://www.iriszoffice.hu/egypercesek/mit-jelent-az-adoalany-kifejezes-ki-szamit-adoalanynak/ [/toggle]mentesül a számlaadási kötelezettség alól termék értékesítése kor vagy szolgáltatás nyújtáskor, HA a tevékenység közérdekű illetve speciális jellegére való tekintettel adómentes. (pl: egyetemes postai szolgáltatás,sérült- vagy betegápolás stb.)
Amennyiben az adóalany ezen indok alapján mentesül a számlaadási kötelezettség alól, akkor viszont minden esetben nyugtát kell kiállítania.

Abban az esetben is mentesül a kötelezettség alól, ha egy magánszemély 900 ezer forintot meg nem haladó összeget fizet adóalany részére és a számla kibocsátását nem kéri, ebben az eseteben viszont nyugtát kell adnia a kapott ellenértékről.

Minden esetben számlaadási kötelezettség van a következő ügyleteknél:
(feltéve, hogy az ügylet nem tartozik a fenti kivételek közé)

  • adóalany részére történő termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás és ezek előlege,
  • magánszemélynek egy jogi személy felé történő termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása és ezek előlege,
  • távolsági értékesítés,
  • termék Közösségen belüli értékesítése (ide tartozik az új közlekedési eszköz Közösségen belüli értékesítése is),
  • sorozat jelleggel történő építési telek, beépítés alatt álló, illetve beépített ingatlan értékesítés,
  • ha jogi személynek nem minősülő nem adóalany részére adót is magába foglalóan 900 ezer forintot elérő, vagy azt meghaladó ügyletet teljesítése (beleértve az előleget is),
  • belföldi adóalany közösségi területre (EU tagállamok) vagy harmadik országba való termék értékesítése vagy szolgáltatás nyújtása

 

Email
Print