Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mi a minősített többségi befolyás, és miért veszélyes?

A minősített többséget biztosító befolyás akkor állapítható meg, ha a társaság tagja – közvetlenül vagy közvetve – a szavazatok legalább 75%-ával rendelkezik.

A szavazatok összeszámlálása során a közeli hozzátartozók (testvér, férj, feleség, felmenők, úgy mint szülők, nagyszülők és leszármazottak, úgy mint gyerekek, unokák) szavazatait össze kell adni. Fontos tudni, hogy a törzsbetét mértéke, tehát a tulajdoni hányad eltérhet a szavazati jogtól és az osztalékhoz való jogtól is. A minősített többség vizsgálata során csak a döntés-befolyás mértéke számít, tehát csak a szavazati jognak van jelentősége.

A 75% megszerzése a cég életét alapvetően befolyásoló döntések (például társasági szerződés módosítása, a cég megszüntetése) irányítását biztosítják a tag számára. Ez egyben több felelősséget is jelent, ugyanis abban az esetben, ha a társaság jogutód nélkül megszűnik, a ki nem elégített követelésekért a hitelező keresete alapján a minősített többséggel rendelkezett tag köteles helytállni, feltéve, hogy a jogutód nélküli megszűnésre a minősített többséggel rendelkezett tag hátrányos üzletpolitikája miatt került sor.

Következő cikkünkben a minősített többségű befolyással bíró személy egyéb nagyon fontos kötelezettségéről olvashat majd.

Email
Print