Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Milyen feltételekkel számolhatók el gépjárművel kapcsolatos költségek (tankolás, autópályadíj, parkolás, bérleti díj, stb.)?

A gépjárművekkel kapcsolatos költségek elszámolásánál is irányadó, hogy csak a tevékenység érdekében felmerülő költségek számolhatóak el. Ilyen költségek lehetnek például az üzemanyagköltség, jármű fenntartásának, javításának, felújításának költségei, bérleti díj, lízing díj, autópálya díjak és parkolási díj.

Ezeknek a költségeknek az áfa levonási szabályai eltérőek attól függően, hogy tehergépjárműhöz vagy személygépjárműhöz kapcsolódnak.

A tehergépjármű költségeinek áfa elszámolásáról bővebben itt írtunk: 

A személygépjárművel kapcsolatos költségek, parkolási díj, autópálya díjak pedig ebben a korábbi egypercesben kerülnek említésre:

A társaságok különböző formában rendelkezhetnek autóval, lehet saját tulajdonú, lízingelt vagy bérelt, de mindegyik esetében a fenti szabályok alapján számolhatók el a költségek.

Olyan gépjárműre vonatkozó költségek nem számolhatók el költségek, amelyekhez papíron nincs köze a cégnek (tehát nem a cég tulajdonában vannak és nem is bérlik/lízingelik azt).

A költségről szóló számlán nem kötelező a rendszám feltüntetése, de ha a vállalkozásnak több autója is van, akkor mindenképpen ajánlott feltüntetni a rendszámot. Már csak amiatt is, mert ahogy fentebb említettük, más áfa levonási szabályok vonatkoznak a személygépkocsival kapcsolatos költségekre mint a tehergépkocsikra vonatkozóakra.

Email
Print