Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

divider

Egypercesek

Mire kell figyelni az egyéni vállalkozás szüneteltetése esetén Írisz Office adótervezés

Az egyéni vállalkozóknak lehetőségük van szüneteltetni tevékenységüket, melyet 2017. január 1-től minimum 1 hónapig, maximum 2 évig tehetnek meg. Amennyiben két év után is szüneteltetjük tevékenységünket, akkor automatikusan megszűnik egyéni vállalkozásunk.

Bejelentési kötelezettségünk van mind a szüneteltetésre, mind a folytatásra vonatkozóan, melyet elektronikus úton illetékmentesen tehetünk meg a webes ügysegéden keresztül. A szüneteltetés a bejelentést követő naptól érvényes, így akkor már új számlát nem állíthatunk ki, azonban a szüneteltetés előtt keletkezett kötelezettségeinket a tevékenység szüneteltetése közben is teljesíteni kell. Amennyiben rendelkezünk vállalkozói igazolvánnyal, akkor azt személyesen vagy postai úton le kell adni.

KATA-s egyéni vállalkozó esetén a NAV-ot is értesíteni kell, hogy a szüneteltetés időszakában ne jelenjen meg kötelezettségként a tételes adó. Ehhez a NAV honlapján elérhető (2019-ben a 19T101E) nyomtatványt kell kitölteni. Amennyiben egy éven túli időre tervezzük a szüneteltetést, jelezzük azt a területileg illetékes Kamara felé is, így mentesülhetünk az éves díj alól.

A szüneteltetés alatt járulékokat, adókat nem kell fizetni, de ha főállású egyéni vállalkozók voltunk, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot meg kell fizetnünk magunk után. Ennek bejelentéséhez a NAV honlapjáról a ’T1011 nyomtatványt kell kitöltenünk.

Az iparűzési adóval kapcsolatos teendőket egy következő Egypercesben részletezzük.

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

Kik vagyunk? Nem csupán könyvelők: számviteli és adózási szakértők, egy egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó könyvelő- és adótanácsadó iroda a prémium szegmensben.

Papp Tibor alapító